Saturday, July 30, 2011

Kudrat Veteran Masih Berbisa, Dua Gol Dollah Benam Johor


Meskipun berstatus veteran, barisan bekas pemain kebangsaan masih berupaya menampilkan aksi menghiburkan untuk mencatat kemenangan 3-0 ke atas Pilihan Johor, di Kompleks Sukan Pagoh petang tadi.

Dua gol jaringan jurulatih Pahang, Dollah Salleh serta satu gol jaringan bekas tonggak Kuala Lumpur dan Sabah, Shahrin Majid memastikan Yayasan Kebajikan Atlet Kebangsaan (YAKEB) menjulang Piala Pegawai Daerah Muar, yang dianjurkan bersempena Karnival Sukan Pagoh.

Disaksikan kira-kira 300 penyokong terdiri daripada pelbagai lapisan umur, barisan YAKEB diketuai Datuk Soh Chin Aun membuktikan kudrat mereka masih berbisa dan berupaya mempamer skill-skill hebat, walaupun sedikit diganggu masalah kecergasan dek faktor usia.

Gandingan Zainal Abidin Hassan dan Dollah, seringkali mengancam pertahanan lawan dengan gerakan mengelirukan sepertimana mantapnya gandingan mereka 17 tahun lalu bersama skuad negara, manakala tiga sekawan – Mat Zan Mat Aris, Reduan Abdullah dan Razip Ismail utuh di posisi masing-masing.

K.Gunalan dan Zolkifli Ahmad berganding baik di barisan pertahanan, menyukarkan pemain lawan untuk memecah masuk ke dalam lotak penalti, tatkala penjaga gol Mazlan Wahid jarang-jarang sekali diuji.

Hadir memberikan sokongan, Pengerusi Eksekutif YAKEB, Dato’ Mumtaz Jaafar, Dato’ Malek Noor, barisan Ahli Lembaga YAKEB yang lain, serta beberapa bekas atlet antaranya Mutalib Razak (menembak) dan Zaiful Zainal Abidin (olahraga).

“bagi saya, program seperti ini satu pengiktirafan buat kami bekas pemain negara, ia suatu penghargaan, kerana walaupun selepas bersara, kami dikumpulkan di satu tempat, diberi peluang beraksi, walaupun tidak lagi sehebat dulu, ia lebih kepada nostalgia, mengingatkan kami bahawa kami pernah menyumbang khidmat untuk negara suatu ketika dulu, mengingatkan semula detik pernah berjuang untuk mengharumkan nama negara. Ia satu inisiatif baik daripada YAKEB, terima kasih saya ucapkan..”. – Shahrin Majid.

Shahrin yang bersara 5 tahun lalu, iaitu pada usia 37 tahun, adalah nama popular dalam arena bolasepak tanah air, pernah mewakili beberapa pasukan terkemuka antaranya Selangor, Kuala Lumpur dan Pahang, dan anggota skuad Sukan Asia Hiroshima 1994.

Tahun lalu, Shahrin menjaringkan gol ketika Veteran Selangor menentang Veteran Singapura, dan March lalu menjaringkan gol tunggal dalam kemenangan 1-0 YAKEB ke atas Pilihan MB Perak, membuktikan sentuhan jaringan pemenang kasut emas tahun 2000 (ketika itu Shahrin mewakili Pahang) belum hilang.

3 comments:

mdfaizal said...

kan best kalau ada video. hehe

Anonymous said...

pinjam sorang, buat peneman safee.. macam duric tu.. hihi

Dunia Baru said...

hehehhe.....duric 41 pun masih main kebangsaan...terbaik la...

tp org2 lama mmg terbaik la...aku cukup kagum n tabik kt diorg...terbaik zaman diorg n now