Saturday, July 16, 2011

Aksi Lebih Bertenaga, Raja Tetap Bidas Pertahanan Bolos 6 Gol Bodoh

Bolos 10 gol dalam dua perlawanan, Datuk K.Rajagobal tidak lagi mampu bersabar dengan barisan pertahanan pincangnya yang seumpama TIDAK BELAJAR DARIPADA KESILAPAN, dan mengulangi kesilapan mudah sehingga bolos 6 gol kepada barisan ‘mentah’ Liverpool sebentar tadi.

Meskipun berpuas hati terhadap keseluruhan aksi pasukannya yang cuba menjelmakan kebangkitan di lewat permainan menerusi dua gol Safee Sali, Rajagobal membidas pemain pertahanan yang kerap hilang konsentrasi, keluar daripada posisi dan membuat kesilapan yang tidak sepatutnya yang dimanfaatkan sebaiknya penyerang lawan.

“sekali lagi, sloppy defending, kita lepas 6 gol mudah, semua 6 gol individual mistake, its gifted goal. that’s why saya segera buat pertukaran (masuk Rizal, Farisham), saya nak mereka tahu saya serius, there’s no room for mistake, there’s no place for player who’s not perform well regardless of your reputation and who u are..but overall it was a satisfying match, saya yakin semua terhibur, 9 gol, more energetic than 3 days ago, membantu saya mengenalpasti kelemahan, and saya percaya selepas dua perlawanan ini, saya sudah ada gambaran kesebelasan untuk game lawan Singapura..”. – Datuk K.Rajagobal.

Turun menentang Liverpool selepas dimalukan Arsenal 0-4, Rajagobal kembali mengandingkan rangkaian pertahanan Piala AFF Suzuki – Asrarudin Putra Omar, Muslim Ahmad, Fadhli Shas, Mahali Jasuli – ekoran ketiadaan Aidil Zafuan gara-gara kecederaan, manakala Baddrol Bakhtiar bermula di posisi Amirulhadi Zainal (sayap kanan).

Untuk 20 minit pertama, mereka berjaya mengawal permainan dengan baik - hanya percubaan terkena tiang daripada Joe Cole betul-betul mencetus rasa cemas, sebelum pengadil Nagor Amir Noor Mohamed menghadiahkan penalti kontroversi pada minit ke 25, yang disempurnakan Charlie Adam.

Gol sepakan percuma cantik Safiq Rahim, yang diiktiraf pembantu jurulatih Liverpool, Steve Clarke sebagai FANTASTIC FREEKICK, berjaya menyamakan kedudukan buat HARIMAU MALAYA, sekaligus memberi harapan untuk mengintai kejutan ke atas Juara Liga Inggeris sebanyak 18 kali itu, namun harapan hanya tinggal harapan.

Rajagobal nyata mahu memberi peluang kepada semua pemain untuk membuktikan sesuatu dengan melakukan rombakan besar di babak kedua, namun sepertimana Taiwan dan Arsenal, Liverpool juga mendedahkan sebaiknya kepincangan yang wujud dalam skuad Rajagobal, meskipun tidak beraksi pada FULL STRENGHT.

Kemasukan Safee pada 20 minit terakhir, tatkala Malaysia ketinggalan 1-3, sedikit mengubah kerancakkan permainan, dengan pemain Pelita Jaya itu beberapa kali berjaya menguji ketangkasan Martin Hansen - tindakan yang boleh disifatkan lebih bijak berbanding menurunkan Safee lebih awal pada perlawanan yang boleh dilabel sekadar hiburan semata-mata ini, atau dalam bahasa ULTRAS, PERLAWANAN SARKAS.

Buat pertama kalinya juga, penjaga gol sensasi, Khairul Fahmi Che Mat bolos 5 gol di pentas antarabangsa, namun Rajagobal tidak melihat ianya sebagai sesuatu yang membimbangkan, kerana baginya, yang perlu diperbaiki ketika ini adalah pertahanan yang longlai.

Rajagobal juga memuji aksi pemain Terengganu, Ismail Faruqi Ashaari, yang disifatkannya cukup tenang, pantas, bijak mencari ruang dan bermain tanpa tekanan, meskipun pemain itu hanya disenaraikan 2 hari lalu untuk mengisi kekosongan ditinggalkan Aidil Zafuan.

“he’s so cool, distribute ball calmly, actually memang dari awal saya nak senaraikan dia, tapi takpe, dia memberikan kita lebih banyak pilihan, we need a player of his type..”.

Perlawanan seterusnya buat skuad Rajagobal, menentang Singapura pada aksi Kelayakan Piala Dunia pada 23 & 28 Julai, untuk mencari tiket beraksi di pusingan ketiga (kumpulan).

11 comments:

Anonymous said...

Mana ada assaruddin, azmi muslim yg ganti bek kiri

ibun_jogho said...

.."saya sudah ada gambaran kesebelasan untuk game lawan Singapura..”. – Datuk K.Rajagobal. Gambaran & bayangan dh ada tp tkut2 gambaran yg lama je.

Harap sgt Couch tukar pmain yg x perfom dgn baik. Harapkan nama je star (kononyalah).

Beri pluang pd player yg lain. Kalau x beri pluang smpai bila mrk nk tnjuk kmampuan. Jgn panggil latihan, kmudian simpan buat perkasam. Takut2 perkasam pun x blh makan, trus buang.

Apek bolos.. Entahlah.. Nk slhkan defend ke nk slh kan Apek.. Tp kalu Apek & defend xde / hlng komunikasi kat padang mmg bala.

Apa kata kalo beri pilihan pd Apek / Sharbinei utk pilih defend sndiri. Walaupun nmpak mcm x masuk akal tp skurang2nya keeper tahu defend mana yg serasi dgn dia. Sbb kserasian ni jg ptg.

Logik ke mcm tu ek....???

Anonymous said...

friendly game mana boleh nak tentukan mana player yang bermain dgn baik... sebab pihak lawan juga bertukar sepenuhnya juga... aku rasa rajagobal ni xprofesional nak menilai anak didik nya sendiri.. dah tentu2 liv turunkan reserve jer 1st half... kenapa rajagobal xturunkan team lemah pada awal game.. baru dapat tau sape kuat sape lemah....

Anonymous said...

“he’s so cool, distribute ball calmly, actually memang dari awal saya nak senaraikan dia, tapi takpe, dia memberikan kita lebih banyak pilihan, we need a player of his type..”

tapi ada tgn ghaib yang memaksa saya memasukan pemain sarkis terlebih dalulu..

Anonymous said...

""tapi ada tgn ghaib yang memaksa saya memasukan pemain sarkis terlebih dalulu..""
hahaha, terbaek la der.. rsa cmtu jgk, tgn ghaib.. asyik2 player sma je 1st 11, padahal dlm lga pn x perform mna.. player yg perform plak, dibuat perkasam, biar bkarat.. cm ashaari tu... kmasukan dia td bru nmpak serangan kita btenaga, dbntu safee n mirulhaddi.. btw,nice performance by Ismail faruqi..

Azremeiy said...

Hehehehehhehe... ya eden nampak.. 1st eleven.. Sharbinee..Mahali..farisham..aidil..Asarudin putra..amirulhadi..safiq..shakir.. gunalan..safee..ashaari pasti mantap..tapi..heheheh coach juga yg berkuasa..tunggu jerlah dgn s'pore nanti..

Anonymous said...

bukan bolos 6 gol bodoh. tp percaturan yg bodoh...

Anonymous said...

kwe tgk syakir xbpo nyengat sgt maley td...kwe kagum ng ismail faruqi..kecik2 cili padi napok dio nih..walaupun br 2 ari dipilih rjgopal....kwe serow tgh molek utk ismail-syafiq...syakir pn bole..tp kwe nk tgk lg persembahan ismail..napok meyakinkn...amirul hadi alik knan...kiri ashaari/kunalan...kunalan ok,laju..tp dio xpnda nk buko game,anta bola..ashaari walaupun slow.tp gerakan dio napok ad skill,pnda bkak game,anta bola,shot pn ok leh buat gol......laju sjo x gune kalo xpnda pgg bola..chanturu pn ok..dio supo kunalan laju..tp napok kureng la...kne tgkt kn lagi usaha...ni pndapat kwe la...ats kne matyo-safee...hadi napok xbpo jd psl bola byk xleh kt dio..kalu ado ore pnda buwi ke dio insyaAllah ok...

Cesc Aiman said...

anonymous yg mula2 sekali : awak tgk game start daripada awal ke second half. lain kali tgk game dari awal ok. Asrarudin first, azmi masuk ganti dia second half ayoyo...

Dunia Baru said...

hmm....malaysia punye game masih boleh dibanggakan...cuma last2 game tu lost sikit....tapi masih meghiburkan, terutama skali safee sali yg byk kali try ke arah pintu goool liverpool...

safee sali ni bukan jenis tunggu bola "SEDAP" jek baru nk rembat,.,..tu yg dia boleh berjaya...mcm player kt EPL nuh, tk tunggu bola sedap dulu br nk rembat...ada peluang sikit2, Dummm...try...

apa2 pun, pertahanan malaysia kena tgk molek..kasi fokus...kalu betul2 fokus, s'pore tumbang 23july nnti...

Anonymous said...

""kwe tgk syakir xbpo nyengat sgt maley td...kwe kagum ng ismail faruqi..kecik2 cili padi napok dio nih..walaupun br 2 ari dipilih rjgopal....kwe serow tgh molek utk ismail-syafiq...syakir pn bole..tp kwe nk tgk lg persembahan ismail..napok meyakinkn...amirul hadi alik knan...kiri ashaari/kunalan...kunalan ok,laju..tp dio xpnda nk buko game,anta bola..ashaari walaupun slow.tp gerakan dio napok ad skill,pnda bkak game,anta bola,shot pn ok leh buat gol......laju sjo x gune kalo xpnda pgg bola..chanturu pn ok..dio supo kunalan laju..tp napok kureng la...kne tgkt kn lagi usaha...ni pndapat kwe la...ats kne matyo-safee...hadi napok xbpo jd psl bola byk xleh kt dio..kalu ado ore pnda buwi ke dio insyaAllah ok..""
------- aku suke statement demo.. mmg bdasarkn fakta.. sma ngn pndapat aku.. -fessa