Saturday, July 16, 2011

Safee Akhiri Kemarau Gol 7 Bulan, Dapat Pujian Steve Clarke


Meskipun gagal membantu skuad negara mencipta kejutan ke atas kelab gergasi Liga Perdana Inggeris, Liverpool, Safee Sali tetap berjaya membuktikan statusnya selaku penyerang nombor satu negara, menerusi dua jaringan lewat permainan menewaskan Martin Hansen, pada perlawanan yang berkesudahan dengan Liverpool menang 6-3.

Dua gol pada minit ke 79 dan 82 itu juga, sekaligus mengakhiri kemarau gol 7 bulan Safee di pentas antarabangsa, selepas kali terakhir menjaringkan gol ketika Malaysia tewas 1-2 kepada Indonesia pada Perlawanan Kedua Final Piala AFF Suzuki 2010.

Penyerang Pelita Jaya yang tersisih sejak aksi Kelayakan Piala Dunia menentang Taiwan 29 Jun lalu ini, tidak menunggu lama untuk membalas kepercayaan Datuk K.Rajagobal, yang memasukkannya untuk menggantikan Izzaq Faris Ramlan pada minit ke-69, apabila menolak masuk bola muntah dari tangkapan Hansen hasil percubaan awal Amirulhadi Zainal (m-79), manakala gol kedua hadir 3 minit kemudian, rembatan leret cantik ke penjuru bawah gawang Liverpool.

Malah, penolong jurulatih Liverpool, Steve Clarke turut memuji aksi Safee yang disifatkannya mengubah tempo permainan Malaysia.

“pada saya pemain Malaysia semuanya bagus, semangat tinggi. menyukarkan kami, tapi kalau tanya secara spesifik, no 8 (safiq) yang menjaringkan gol freekick menakjubkan (fantastic), dan n0 10 (Safee). Kemasukan dia (safee) mendapat sambutan hebat, semua bersorak, tepuk tangan menunjukkan dia adalah pemain yang hebat. dia menambah kerancakkan, pertahanan kami berdepan penyerang terbaik anda, cukup tajam dan dua gol membuktikan dia memang hebat..”. – Steve Clarke.

Kehadiran Safee, tatkala Malaysia ketandusan penyerang yang boleh menjaringkan gol pastinya melegakan Rajagobal menjelang pertemuan getir menentang Singapura, lebih-lebih lagi 4 gol ketika menewaskan Taiwan hadir menerusi Safiq Rahim (tengah, 2) dan Aidil Zafuan (pertahanan, 2).

Selain Safee, pilihan penyerang yang ada untuk skuad negara - Norshahrul Idlan Talaha, Abdul Hadi Yahya, Fakri Saarani dan Shahrizal Saad. Manakala Izzaq Faris Ramlan pilihan lain yang ada dari skuad Olimpik, namun kesemua mereka seolah ‘malu’ untuk menjaringkan gol.

23 comments:

ikhsan said...

tiket s pore nanti ek..book awal2 hahaha...

Anonymous said...

Bagus la safee dah dpt balik rentak..
Hrap gndingan safee-norshahrul boleh sumbat byk gol..

Apek pulak jgn leka, anytime sarbinee boleh ambik alih tempat anda..

-ZP

Anonymous said...

saudara aiman buleh dop interview apex? Tanya bakpo dio xsupo dulu? Apex napok mcm keper low class doh loni.. Xsupo dgn mulo..

Anonymous said...

tu la..sapo2 hok kutuk sharbinee dlu bek tarik mula...dio dah tunjuk keupayaan dio..rmai duk oyk gelabah,bobok la kt sharbinee..loni kne kat apex..jgn duk sohor sgt la apex tu...dr sgi pngalaman lebih pd sharbinee..walaupun bolos tp kbanyakn gol terpaan sharbinee byk ke arah bola...apex pn ok...tp sjak loni apex da jatuh die kne byk tgkatkn lg usaha...jgn serow hebat sgt loni.ye la ore femes kn lps juara suzuki cup...boh la duk kutuk player len wat fan klate...sume samo jah..yg pntg sokong mne2 x kiro asl mno...

Anonymous said...

sabrenie ko apek ko sapo ko.. bgi kawe penjago gol hok tok gugup duo ore je.. Halim Napi & Mat Cah. duo ore nih jah keeper tok gugup.. xdok la nok bolok2.. kalu bolos tu still nampak dia nak save bola tu.. apek ni lain.. dia bukan takleh baca bola.. dio blh baca.. tpi dia tgk je.. tpi tubuh dia tak bergerak.. tu makna nya gugup.. kalu dia bergerak.. kalu still bolos pun itu org tak panggil gugup.. still bagus sbb dia cuba save bola tu. ini tgk je bola brgolek.. tpi kaku tak gerak

Cesc Aiman said...

insyaAllah saya akan cuba. tapi secara jujur, ramai rakan media mula memboikit apek sekrang ni. ada sebabnya. kalu dlm bahasa kelantan, org kata dia 'riok, agah'. dulu call nk interviu buleh jer, skrg call susah benar nk angkat, dulu mesej reply gak walaupun lambat, skrg haram jgn harap la dia nk reply. sejak dapat publisiti meluas ni, dia kononnya dah jadi star, tapi dia lupa sape yg naikkan nama dia. memang betul kalau jumpa depan2 dia layan. but again, apek sekarang adalah lain daripada apek yg dulu. beberapa rakan wartawan dah mula boikot dia, and kalau korang perasan itulah juga sebab few media termasuk Suara Sukan lebihkan Sharbini skrg ni, dia humble, call pun jawab ok jer...sorry apek, better tukar attitude..

Dunia Baru said...

safee dh temui sentuhan, segala free kick dpn gol kasi ko safiq....pastu shahrul bagus dlm merencana serangan belah tepi n ujung pade...n buka peluang utk safee.....

harap kelate titik s'pore.....malaysia Buleh.....!!!
just jgn leka...kalau main tersusun kawe rasa 80% kita leh menang lwn s'pore.,...wpun dpn 500 penyokong kita jek kt sana nnti..

s'pore masih tak leh bertolak ansur ko? kasi tiket 500keping jek utk peminat kita...dgr kata semua 500 keping tu abis dh dibeli..huhuhu..

Dunia Baru said...

Cesc Aiman : hmmm....dgr citer lagu tu jugak..adusss...jem...punoh la game kalu gitu....ni masalah bila selalu sgt kuar muka utama kt media...mansia tak leh lari dr sifat tu..huhuuhu...harap2 dia kembali ko alam nyata....kalu nk glemer tu, kasi tunang dia jah la glemer...dia wat stedi mcm mula jah la...

despyan said...

ok..kawe nk cari mano eh hok ore dok kutuk2 apek lps game liverpool tu?nk tgkla staro mano ore kutuk dia..

pahtu,dgr ko cito cecs pasal apek ni,sengih sajo jahla loni..xseko jgk kalu btl dio gitu loni..
guano2 pom,kawe meme fan no 1 matcah..hehe

Anonymous said...

biaso ahli sukan masuk paper mukasurat belake jah tp kalu dah masuk muka tengah n majalah hiburan gak gini la jadinyo.. masuk pade buke nak main lah mano nak tunjuk pesen jah lebih...

Dunia Baru said...

anon 11.19 - lucu n setuju dengan pandangan anda..hehehe

Anonymous said...

kalu lagutu xpayoh interview la saudara aiman.. Ambo nk saudara aiman pun boikot dio! Dio lupo bokali sebelum namo dio naik wartawan jah hok bantu menaikan nama dio.. Bereh2 tq aiman krn sudi respon coment kawe..

Anonymous said...

Try inteview molek apek tu.. manolah tau kot2 dio ado masaaloh ko sbb tu dio x sir diinterview loni.. kdg2 wartawe2 pong keno pehe player ado maso serabut palo & x sir diganggu.. mcm apek dio ni kawe tgk x penoh rest sejok pialo aff lg.. tp tu pendapat kawe je lah.. sek2 kito jgn peccoh..

cinta bonda marketing said...

Memang lah Apex tak macam dulu masa belum top..buat salah atau lepas gol mudah pun org tak ambil pot..skrg ni na rehat & sosial life pun ta de masa..mana2 KEEPERS HEBAT DUNIA pun hancus..mcm Casillas kena 5 gol lwn bacelona..jgn cepat jatuh hukuman..mana ada player yg perfect setiap kali game..Messi pun kdg2 outform..bg la sokongan dlm keadaan kita ada game yg penting bkn game sarkas...lu oarang pikir la sendiri,.

Anonymous said...

tiap2 kali game kelate pun xjadi mano eh apex buke game friendly bruni jah.. . Demo tu sungguh buleh kato minat gak xleh kato begapo la ko apex ? Org buto bola jah kato game sarkas.. Game malaysia lawe EPL

cinta bonda marketing said...

game sarkas bermaksud game pertunjukan..menang kalah ta dpt ape..yg dpt pemain injured..baik sepuluh kali lwn myanmar..bule naik ranking dunia..yg untung penganjur..penonton menang sorak jo..kawe tngk pemain nok jago kaki dr jago pemain lwn..

Anonymous said...

Apex agak2nya mcm byk tekanan/bebanan dan masalah yg dihadapi spt:

1) Tidak pernah rehat sejak piala AFF
2) Kapten skuad olimpik
3) Injured bahu.. boleh tgk game vs Arsenal dan liverpool dia tak berani nak rebahkan badan dan melayang..
4) Tunang dia yg tergedik2 guna nama dia utk bisnes dan popularity? haha serius aku loya drpd dulu..
5) Poyo berlakon video clip

Masalah apex kena dia settle sendiri.. tp bagu aku apex is still the best goalkeeper in malaysia, cuma skrg ni dia moral down, injured dan of course performance pun drop.. bagi dia masa

Dunia Baru said...

anon 9:09am

hahaha.....tekanan no 4 yg tk leh handle tu..haha..

4) Tunang dia yg tergedik2 guna nama dia utk bisnes dan popularity? haha serius aku loya drpd dulu..

kakakaka...igt kawe jah perasan, ramai jugak yg perasan rupanye...hahahha

Anonymous said...

ambo kurang minat dgn safee sali ni..sbb dia bekas pemain selangor..

Anonymous said...

Dunia Baru,

Haha itu ler.. menumpang popularity namanya.. kesian plak apex.. dipergunakan utk keuntungan pihak lain.. start je apex naik lepas AFF, terus pasang iklan berbayar konon utk tarik trafik..mahal pulak tu, pastu letak iklan bagai, promote barang2..wakaka... org masuk blog bukan nak beli barang, org nak tahu cerita apex..

Anonymous said...

Bek liverpool malas nak hambat Sepei tu.. kata dio buang maso jah... 2 butir lps pon buleh meney...

Anonymous said...

nantikan kemunculan apex dgn aksi yg lebih berani n tangkas..ta caye tunggu pusingan 3 olimpik..lwn jepun. bahrain, syria..

p/s:jgn asyik kutip bola dlm jaring sendiri da!!!

♥ aeryn ♥ said...

"Haha itu ler.. menumpang popularity namanya.. kesian plak apex.. dipergunakan utk keuntungan pihak lain.. start je apex naik lepas AFF, terus pasang iklan berbayar konon utk tarik trafik..mahal pulak tu, pastu letak iklan bagai, promote barang2..wakaka... org masuk blog bukan nak beli barang, org nak tahu cerita apex.. "

haha . memang pon... mnyampah betol . haha mantap statement anda.,