Tuesday, June 21, 2011

Zaquan Adha : Kalau Ada Rezeki, Kenapa Tidak ..


Penyerang sensasi tanah air, Zaquan Adha Abdul Razak berazam membuktikan dia tidak kehilangan sentuhan berbisanya, meskipun menghabiskan tempoh masa lama untuk merawat kecederaan Anterior Cruciate Ligament (ACL) berulang di lutut kanan.

Namanya mungkin tenggelam, malah seakan dilupakan terus peminat bolasepak tempatan, apatah lagi kelibat Zaquan yang membuat penampilan pertama selepas September 2010 pada Februari lalu, hanya dapat disaksikan 3 kali sahaja musim ini, sebelum kembali tersisih sejak 12 March lalu. 

Namun, di sebalik tahap keyakinan yang merudum, semangatnya tidak luntur, tetap membara dan Zaquan sedia menjadikan saingan Piala Malaysia yang dijangka bermula September depan, sebagai platform kembali mengegar arena bolasepak tempatan, seterusnya MEYAKINKAN BEBERAPA PASUKAN yang kini giat berusaha memancing khidmatnya.

“memang azam saya nak KEMBALI PERFORM macam dulu, tapi nak KEMBALIKAN TAHAP KEYAKINAN TU SUSAH, ia akan ambil masa, sebab selepas injury kali ni, saya TAKUT ia berulang lagi, tak nak la ia jadi balik, tapi saya TAK BOLEH LARI DARIPADA HAKIKAT, even doktor pun kata orang biasa pun boleh kena ACL, apatah lagi saya sebagai pemain. Memang kecewa bila ada orang pertikai kemampuan saya selepas ni, boleh lagi ke main, hebat lagi ke, tapi MENTAL SAYA KUAT, saya TAK PERNAH TERFIKIR NAK BERSARA AWAL, masih YAKIN DGN DIRI SENDIRI, saya akan BUKTIKAN..”. 

kredit foto : fanpage Zaquan Adha
 “saya bersyukur, walaupun tahun ni main 3 kali sahaja, masih ada pasukan yang berminat, ada BEBERAPA PASUKAN contact saya tak boleh dedahkan, tapi saya masih ada kontrak, so tak elok bercakap pasal perkara ini, saya kena buktikan dulu pada Negeri Sembilan, dan kepada MEREKA bahawa saya ni MASIH MACAM DULU, BELUM KEHILANGAN SENTUHAN, susah nak buktikan kalau tak main, dan Piala Malaysia sasaran saya..”, jelas Zaquan dengan penuh semangat.

Tatkala identiti pasukan yang cuba melamarnya cuba dirahsiakan, Zaquan berkata sebagai seorang pemain professional, dia bukanlah terlalu memilih dan sedia mempertimbang tawaran mana-mana pasukan, dan ini pula respon Zaquan ketika ditanya pandangannya mengenai finalis Piala FA, serta pendahulu Liga Super, Kelantan.

“bagi saya, as a professional, mana-mana team OK. Dan Kelantan, team itu sangat-sangat professional, amat bagus, pengurusan yang cukup teratur dan bagus. Memang ada juga yang suruh saya berhijrah ke sana, dan mereka juga PERNAH OFFER saya, nak kata minat, MEMANG SAYA BERMINAT, dan KALAU REZEKI saya di Kelantan,  WHY NOT .. rezeki kita tak tahu, itu cerita akan datang tapi buat masa ni, majikan saya PBNS, dan saya patuh pada kontrak..”.

17 comments:

Anonymous said...

kalau ada rezki kenapa tidak kelantan juara liga super..

-ariep- said...

try tanya safiq rahim n badrol bakhtiar plop tntang penghijrahan ke kelantan..:)

Anonymous said...

EN. abdul razak mmg bertuah. dapat dua menantu artis..cantik2..anak2 nya peamin bola yang kebangsaan..tahniah en abdul razak

Anonymous said...

aku xkisah sape main utk kelantan, asalkan jgn sbb nk duit je

Nik Zulkhairi said...

zaquan untuk TRW? ada pro & kontranya. striker yg hebat tapi injury prone. takut main 5 game pas tu injured sepanjang musim, sama mcm arjen robben.

Anonymous said...

dgr rumours dari blog reds FC News bbrpa player spt berikut masuk dan keluar pasukan Kelantan untuk musim 2012.

Masuk:

Badrol Bakhtiar - Kedah
Safiq Rahim - Selangor
Hardi Jaafar - Selangor
Nizarudin Yusoff - Felda United
Izzat Farris Ramlan - Harimau Muda A
Abdul Hadi Yahya - Terengganu
Ismail Faruqi Ashaari - Terengganu

Keluar:

Khalid Jamlus - Dilepaskan
Wan Zaman - Dilepaskan
Khairan Eroza - Dilepaskan
Zulyusri Che Harun - Dilepaskan
S. Chanturu - Tidak menyambung kontrak
S. Subramaniam - Tidak menyambung kontrak
Solehin Kanasian Abdullah - Tidak menyambung kontrak

Ore lain xpo tp kawe xkene Ismail dan safiq..

Terutama ismail faruqi, ada ke dia gi golek izuan tgh sakit msa klate lwn ganu di KT hari tu..
Sakit hati tgok..

-ZP

Anonymous said...

kawe raso baik amik org kelate blako..baru ado semangat..kalau amik ore luar..ramai sek2 luar kato pemain kelate bukenya ore kelate..

Anonymous said...

dgr rumours dari blog reds FC News bbrpa
player spt berikut masuk dan keluar pasukan
Kelantan untuk musim 2012.
Masuk:
Badrol Bakhtiar - Kedah
Safiq Rahim - Selangor
Hardi Jaafar - Selangor
Nizarudin Yusoff - Felda United
Izzat Farris Ramlan - Harimau Muda A
Abdul Hadi Yahya - Terengganu
Ismail Faruqi Ashaari - Terengganu
Keluar:
Khalid Jamlus - Dilepaskan
Wan Zaman - Dilepaskan
Khairan Eroza - Dilepaskan
Zulyusri Che Harun - Dilepaskan
S. Chanturu - Tidak menyambung kontrak
S. Subramaniam - Tidak menyambung kontrak
Solehin Kanasian Abdullah - Tidak
menyambung kontrak
<<< sumber ni xbetul ni.. S.chan dgn subra mmg dah sign kontrak sekali dgn matyo untuk 2012 .

Cesc Aiman said...

sapa oyak s.chanturu n subra dah sign kontrak, ada bukti ker boh hehehe....kawe baru bual ngan pok2 dio baru ni, bnyak yg kitorang borak n share, and tak semua yg diberitahu TSAM adalah betul...ambo toksey reveal gapo2, tunggu tibo maso la, lamo kea oyak skrg kata timing tak kena pulok...

Cik Bee said...

wah. entri baik punya. ambo suka bena story pasa pemain luar hok dok bercerita pasa kelate. senyum kebanggaan ambo kalu baca pemain2 dok puji pasa kelate, impian pemain kowt nk msk kelate. kalu serupo di eropah, kita jadi kelab supo barca n man utd doh. ore pakat nok masuk.

Bagi kawe, molek jugok kalu zaquan nk masuk kelate. utk menjaga dan melindungi karier dia jugok sbg penyerang yang berkaliber. kita kene igt, bila player bermain di kelate, player akn bermain dgn tekanan. Sbbnya penyokong dok berharap sokmo kow sep kelate. Sathianathan pnah oyak, disbbkn tekanan itu lah yg akn menyebabkan pertumbuhan cara bermain dgn cepat. kene igt, kelate pernah menyelamatkan karier byk player, spt akmal, hairuddin dan khalid. Jadi, tidak mustahil kelate dpt mengasah balik zaquan ni yg blh menjadikan beliau penyerang yg disegani semula yg mana namanya dan bakatnya jatuh merudum dek ekoran kecederaan. Zaquan kene terima hakikat, bahwa sekarang nih, nama zaquan dah tenggelam dek lambakan penyerang yg baru dilahirkan sbg penyerang yg berkaliber spt hadi, manaf, izzaq, fakri, matyo, safee dan ramai lagi. Jadi, dia perlu bijak bagaimana nak kembalikan prestasi dia spt dulu!

Akif Mazlan said...

wah. entri baik punya. ambo suka bena story pasa pemain luar hok dok bercerita pasa kelate. senyum kebanggaan ambo kalu baca pemain2 dok puji pasa kelate, impian pemain kowt nk msk kelate. kalu serupo di eropah, kita jadi kelab supo barca n man utd doh. ore pakat nok masuk.

Bagi kawe, molek jugok kalu zaquan nk masuk kelate. utk menjaga dan melindungi karier dia jugok sbg penyerang yang berkaliber. kita kene igt, bila player bermain di kelate, player akn bermain dgn tekanan. Sbbnya penyokong dok berharap sokmo kow sep kelate. Sathianathan pnah oyak, disbbkn tekanan itu lah yg akn menyebabkan pertumbuhan cara bermain dgn cepat. kene igt, kelate pernah menyelamatkan karier byk player, spt akmal, hairuddin dan khalid. Jadi, tidak mustahil kelate dpt mengasah balik zaquan ni yg blh menjadikan beliau penyerang yg disegani semula yg mana namanya dan bakatnya jatuh merudum dek ekoran kecederaan. Zaquan kene terima hakikat, bahwa sekarang nih, nama zaquan dah tenggelam dek lambakan penyerang yg baru dilahirkan sbg penyerang yg berkaliber spt hadi, manaf, izzaq, fakri, matyo, safee dan ramai lagi. Jadi, dia perlu bijak bagaimana nak kembalikan prestasi dia spt dulu!

anti-mercun! said...

Boleh Zaquan bermain bersama TRW tapi bagaimana status kecederaanya?Adakah dia sempat sembuh atau sempat cergas sepenuhnya sebelum bermula Malaysia Cup dan Liga Super 2012.?Dan adakah PBNS rela melepaskan Zaquan begitu sahaja?Bagaimana dengan pemain import musim depan???Cadangan sye supaya KAFA meletakkan seorg striker import dan digndingkan bersama Matyo or striker lain(tu pun klu matyo x brhijrah,dgrnya die nak ke persipura nak main liga juara asia).Ada juga kebaikannya pemain import nih..

egypt85 said...

Kawqe gak rusing benar jgk ngn kafa ni..mace kih 3 ABDUL tu...mace ado xkeno jgk...kato sighn doh kontark 2012,tgk2 timbul isu plok taun depe...untung aiman boleh g tbyo player selaluh..ehhe..

Anonymous said...

sy minta kepada komenter2..kalau boleh elak kan diri anda komen dlm bentuk loghat kelantan..guna lah bahasa baku..bahasa kebangsaan..senang difahami oleh semua rakyat..terima kasih

lepat ubi said...

kpd Anon June 22, 2011 9:00 AM, kalu hok tok reti nok kecek bahaso baku supo ambo ni lagu mano pulok? nyaknyo la ko ambo, ambo pun nok komen jugok..

Anonymous said...

kepada lepat ubi..

mustahil anda tak boleh komen dlm bntuk bahasa baku..

Dunia Baru said...

ayat paling menarik..hehhe :

"nak kata minat, MEMANG SAYA BERMINAT, dan KALAU REZEKI saya di Kelantan, WHY NOT .."