Thursday, June 16, 2011

Sedar Peluang Tipis, Irfan Bakti Hanya Target Top 3


Pada satu ketika, saingan merebut kejuaraan Liga Super tampak sudah berkubur buat skuad Juara Piala FA, Terengganu, sebelum dua gol lewat Ailim Fahmi dan Manaf Mamat memastikan kemenangan 3-2 ke atas T-Team sekaligus kekal dalam saingan tiga penjuru memburu trofi liga bersama Kelantan dan Selangor.

Jurulatih Terengganu, Irfan Bakti Abu Salim, sekali lagi memainkan peranannya selaku ‘tactic genius’, mengemudi pasukannya bangkit daripada ketinggalan buat kali kedua dalam tempoh 3 hari selepas menewaskan Kelantan 2-1, membuktikan pasukannya mempunyai apa yang disebut sebagai perwatakan sang juara.

Namun, di sebalik kemenangan bergaya itu, tidak kurang yang melabel kemenangan ke atas T-Team hanyalah ‘drama’ antara dua pasukan di bawah bumbung Persatuan Bolasepak Negeri Terengganu (PBSNT), dan ehsan T-Team bagi memastikan ‘abang’ mereka itu terus memberikan saingan kepada Kelantan dan Selangor, manakala untuk bergelar juara mereka perlu pula menagih ehsan Felda Utd, Perak dan Sabah.

“saya tak percaya itu semua, drama ke apa ke, kami tidak perlukan ehsan atau pertolongan pasukan lain, orang yg tengok game boleh menilai sendiri komitmen pemain, pemain-pemain sahut cabaran saya, fighting spirit mereka cukup tinggi, itu yg saya selalu tekankan jgn mengalah selagi wisel tak ditiup, mereka dah beri segala-galanya masa final, all out, letih, mentally tak bersedia lawan T-Team, malah saya rehatkan Sharbinee Allawee, Mazlizam, dan Joseph Kalang sebab mereka penat, nyaris kalah tapi kita dapat peluang dan manfaatkan peluang itu..”. 

“untuk muncul juara, memang kita kena harapkan keajaiban, Kelantan dan Selangor dua-duanya kena kalah, manakala Terengganu ke menang 3 atau 4-0 ke atas, tapi saya tak bergantung pada keputusan perlawanan lain, sebagai Juara Piala FA, kalau kita berada di top 3 sudah cukup baik, dan memang itu sasaran awal kita..kalau ada rezeki then itu cerita lain”. – Irfan Bakti.

Terengganu sebelum ini bersaing hebat dengan Kelantan di kedudukan 1-2, namun kekalahan teruk 0-3 kepada Kelantan pada 6 Jun lalu menyaksikan mereka dipintas Selangor yang membelasah Perlis 7-1 pada malam sama.

Sebagai memberi ruang rehat kepada pemain, Irfan memberi mereka cuti sehingga 24 Jun, sebelum kembali menjalani latihan seperti biasa pada Sabtu (25 Jun) untuk persiapan perlawanan terakhir menentang Felda Utd.

Felda ketika ini di kedudukan ke-11 liga, dan hanya menang 1 daripada 7 perlawanan terakhir, manakala pertemuan terakhir menentang Terengganu, menyaksikan Sang Penyu menang 1-0 pada 15 April lalu.

13 comments:

kasimselamat said...

tak kurang hebat drama yang dimainkan oleh terengganu dan t-team ari tu... nasib baik ada adik boleh tolong abang ddk dalam 3 terbaik... apa pun, untuk wira kelantan...teruskan perjuangan anda semoga juara liga milik KELANTAN.

ibun_jogho said...

Satu kputusan yg mmg tlh dijangka di antara adik-abang. Cuma utk game akan dtg ssuatu yg mmg mudah utk diramal, tp belum tentu ramalan benar belaka.

Mudah2an smua team akan tunjukan semangat melawan yg tinggi. Jangan ada unsur2 ghaib @ bawah meja yg blh mjatuhkan maruah bola sepak kita.

Anonymous said...

kawe duk raso doh.lawe nga selangor duo2 menang.lawe nga klte duo2 menang.lawe nga terengganu mudoh2 ja buleh kaloh.mugo ayah(pbsnt) dio oyak doh klu t-team v ko abe dio menang,dio x dibubarkn utk musim depan.2 hok MUSTAHAK.

wan said...

hahahaha.....sinetron trbaik utk musim ni.....gol2 trgnu msa lwn t-team tu pun lebih krg gol2 trgnu masa lwn pahang semi final fa gak....smua bola2 mudah....nak bg mnang besar tkut nmpak sgt drama nya....hehehehe....buat nmpak mcm sngit...berbalas gol.....insyaallah boleh mng kat festival filem msia nanti....

manarianz5 said...

yer la,kelantan kan hebat,ganu menang nasib je,kelantan mesti menang ngn ganu,liga super pon kelantan kena menang,piala malaysia,sumbangsih, nak masuk AFC,sume nye hak kelantan kan, klu team lain menang tu sume rasuah je,sbb agong je,pemain kena beli laa,,senang2 kelantan terhebat laa,sume negeri lain hampeh,,,kan kelantan kan???

Anonymous said...

haha.guane bekok molek 2..terengganu la hebat sbb mng ngan t-team.psukan2 laen sume xleh mng ngn t-team cth selangor ngn klatang walopn maen tmpt sdiri KACAWALI THGANUNG.HAHAHA...ke wane awok2 mung? beto dok?ambe tgok r aritu.sep abg men macang dokse maen.malah apah.tpi sep adik ne macang v saje gol.gol mudoh2 je msok.ambe rase bazir pitih molek g tgok malang 2.memang game macang di atur doh.

Anonymous said...

ye doh.. set ganu menang woh ejas jah.. moga set ganu mane pandai main bola.. wat menang lame ke ni dalam liga super bayar belake.. kaya molek set ganu, pah piala fa dari pusingan 1 ke final byr sje.. berape juta agok2 eh hbs haha.. lain la kelate,hebat terbaik termantop.. mane ajin kaloh kalu main betul..wat kaloh tu sbb org byr suh kaloh.. kelate kan hebat.. lawan sape2 pun msti menang, kalu kaloh tu mesti ada sbb jual game.. terbaik la kelate..

Anonymous said...

kelantan TIDAK SESEKALI akan kalah.. KELANTAN HEBAT.. KALAH sebab JUAL game haha.. berat gitu gak.. main sorang la wei, kaloh sikit jual game, kaloh sikit beri ke agong, kaloh gak ada sokmo alasan..x ajin kalah sebab team lain main lagi bagus pada kelate masa tu haha..sumbat parok weh.. kesimpulannya, ada penyokong xleh terima hakikat akan kekalahan.. wei barca pun ajin kalah, tp xoyak pun jual game.. haha

Akif Mazlan said...

kawer minat kow irfan bakti berbanding k-devan adlh kerana dia lebih merendah diri.

Anonymous said...

berapo doh Anuar Musa kene suap tu.......base nok kate Klate jual game sangat.

pakat bodo blake set demo gi stadium lagu tu gok?....nyakyo laa

the sun said...

wowowo

apasal la main nganjing2 gini nih. ilek2 sudahla. bola je pun. kita tgk molek2 sokong molek2.

the best team will win tak kisahla team mana pun.

lainlah kalau main suap2 bawah meja tu lain cerita.

Cesc Aiman said...

rilek blako..ganu nelang, klate gomo, jgn gaduh2 hehe peace no war..

Anonymous said...

asal terangganu menang jer mesti kata ada rasuah la drama la ni la tu la..ini la mentaliti orang malaysia..hey igt skit..kelantan pun prnh jatuh jugak la dulu..skang bila da naik da mng musim lps mula la nk tunjuk sombong..fans kelantan dan juga tan sri kesayangan tu x prnh nk terima hakikat yang team lain main lg hebat malam tu..mesti akan kata team tu main rasuah la..habis tu yang daudsu score own goal tu pun nk kate terengganu bayar dia ka?cmon la..kt malaysia ni bkn kelantan je yang hebat..perlis pun prnh hebat dulu..mng treble..skng jatuh da..kedah pun hebat dulu..semua prnh hebat..semua prnh naik dan turun..malaysia ni bukan kelantan je yang pegang..just because baju korng penuh ngn sponsor korang ni hebat sgt ke?da kalah tu terima je la..x perlu ckp team lain main rasuah..mentaliti kelas terbawah!!..haa..lps ni mesti ade yang hentam aku..n mesti nk kata kelantan the best..susah la orng x sedar diri!