Saturday, January 14, 2012

Nasihat Raja Bola Untuk Kecik



“Yang penting jangan takbur, jangan riak dengan kejayaan serta publisiti yang kita dapat pada hari ini, sentiasa merendah diri, ingat Allah, jaga pemakanan, jaga kaki tu, jangan injured, kita pemain bola, risiko cukup tinggi untuk mengalami kecederaan, setiap minit kita beraksi risiko tu tetap ada, masa tu semua publisiti akan terbang, takde sape nak sebut pasal kita lagi..”.

“establish karier awak betul2, jangan jadikan bolasepak untuk cari keseronokan, gaji besar, nama popular, awek pun ramai, jangan macam tu..zaman saya main dengan awak main banyak beza, saya dulu main bola pergi training jalan kaki 40 kilometer, kayuh basikal, nk sertai tournament pakai duit sendiri..zaman awak sekarang training datang kereta mewah, cedera ada pakar dan fisio yg merawat, jadi jangan lupa diri..saya mahu lihat awak menempah nama sebagai pemain bolasepak terkenal, jadi kebanggaan kita semua..”.

Itulah antara pesan Raja Bola, Datuk Ghani Minhat, kepada pemain sayap skuad Harimau Muda kelahiran Kelantan, Wan Zaharulnizam, ketika terserempak dengan pemain itu di sebuah restoran, baru-baru ini.

Datuk Ghani yang kagum dan teruja dengan sikap rendah diri Wan Zaharulnizam atau KECIK yang datang menyapa dan berborak dengannya di sebalik environment restoran itu yang dipenuhi orang ramai, lebih-lebih lagi pada waktu makan tengah hari, menyifatkan Kecik berpotensi besar untuk mencipta nama selaku pemain bolasepak terkenal, apatah lagi dengan usianya yang masih muda – 21 tahun.

“jarang ada player zaman skrang kalau jmpa di mana-mana nak cam saya, nak tego apatah lagi..tapi dia (kecik) ni bagus, dia boleh tego, duduk brborak, dia ada good future, tapi dia kena elakkan kontroversi, famous sebab main bola takpe, jangan famous sebab perkara lain..sy tengok dia, budak skip SPM tu (Nazmi Faiz), semuanya ada prospek untuk berjaya..”.

Untuk rekod, Datuk Ghani pernah membantu Skuad Malaya meraih pingat gangsa Sukan Asia Jakarta 1962, dengan menjaringkan kesemua 4 gol dalam kemenangan 4-1 ke atas Vietnam Selatan. Sebelum itu pada aksi peringkat kumpulan Ghani menjaringkan 11 gol ketika Malaysia menewaskan Filipina 15-1 di Stadium Gelora Bung Karno – rekod jaringan yang masih bertahan hingga ke hari ini.

Manakala 13 tahun bersama Selangor, beliau mengangkat martabat Selangor bukan sahaja selaku gergasi bolasepak tanah air, tetapi juga di rantau Asia, apabila mengemudi pasukan itu mara ke final Kejuaraan Kelab-Kelab Asia 1967, menewaskan Tungsten Mining (Korea Selatan), sebelum tunduk kepada Hapoel Tel Aviv.

Beliau pernah menjulang Piala Malaysia sebanyak 7 kali, termasuk pada 1963 apabila menampilkan aksi luar biasa dengan menjaringkan 106 gol dalam 15 perlawanan – termasuk 4 gol pada aksi final menewaskan Pulau Pinang 6-2, menumbangkan Terengganu 18-0, dan 9 gol ketika menyingkirkan Negeri Sembilan – satu lagi rekod jaringan yang kekal tidak terusik hingga hari ini. Pada tahun yang sama, beliau dianugerahkan gelaran Raja Bola oleh Persatuan Bolasepak Selangor.

22 comments:

Cebagoo Market said...

Dapatkan jersi pasukan kegemaran anda di sini,
http://cebagoomarket.blogspot.com/

Jersi harimau malaya, jersi EPL dan kalau nk jersi pasukan negeri, sila request ke cebagoomarket@hotmail.com...

Like our fb page https://www.facebook.com/cebagoomarket

Anonymous said...

"menumbangkan Terengganu 18-0"

haha.. malas nk komen.. lu pikir la sdiri wahai sang penyu..


-selangor dihatiku..

Anonymous said...

"selangor di hatiku tu"

hidup la ko dlm kenangan haha..
yg penting rekod terkini lu bwh tapak kaki penyu..bola kuis kot belakang pun boleh gol haha..

Anonymous said...

lu masih tidur ke anon 8:35 am.. skg ni selangor dh 4 point, tganu masih 3 point la bro..
dgn perak selangor menang dgn tp tganu kalah..
org tganu mmg suka bangun lewat.. ekeke..

Anonymous said...

sembang banyak xperlu bro..lewat apo baru first game org duk kalut pelbagai isu.. yg pasti season lepas selangor NOTHING.. FA kne belasah dgn kelantan, PM kne tonggeng dgn terengganu, liga super duduk bwh kelantan terengganu.. haha skrg beza 1 point tu pun lepas 2 game haha lu nk sembang haha.. buat malu weh..

Anonymous said...

yg pasti tganu itu ANJENG!

Anonymous said...

haha ore sembang pasal bola dio g pah anjing siap..demo la anjing, ko xdok point doh nk lawan haha.. 11 game tnpa menang tu dgn kelantan..malu la tu haha

Anonymous said...

kelantan selangor sama saja asal jangan tganu, tganu itu ANJENG!

Anonymous said...

huhu malu tu dengan felda pun kalah.. malu2 haha

Anonymous said...

malu apenye.. tganu xleh mkn perak, selangor selamba je belasah perak.. tganu harapkan pemain impot je klu x x leh jaring gol. tgk selangor yg jaring gol semua anak tempatan.. starang tranung starang..

Anonymous said...

1 je aku nk bitau korang sume, tganu ituANJENG!

Anonymous said...

1 je aku nk bitau korang sume, Anon di atas x matang..budak2 lagi kot. haha

Dunia Baru said...

menjaringkan 11 gol ketika Malaysia menewaskan Filipina 15-1 di Stadium Gelora Bung Karno

- memang terbaik ler wok...

Anonymous said...

1 je aku nk bitau korang sume, rkyat tganu hnya lyk jd nelayang. idup la korang sume dlm kehidupan yg miskin lagi hina. haktuih kt muka rakyat tganu!

Anonymous said...

mengucap bro anon 5:28 hari jumaat ni.. dah2 la tu duk maki org nye..

Anonymous said...

Allah xpernah membezakan umatnya yang miskin atau yang kaya.. yang miskin x semesti hina dan yang kaya tidak semestinya di pandang mulia disisi Allah.. ingat la Anon 5.28 andai anda orang islam..

salam jumaat.

Anonymous said...

trgnu ni mmg xley bg muke.wlpon ade sglintir y baek tpi selebihnye org y pling angkuh,sombong,belagak skli kt malaysia ni org trgnu la.

Anonymous said...

segelitntir je rakyatnya yg bagus n baek, keseluruhannya rakyat tganu tu sama je dgn anjeng! malaysia x rugi apa2 pn kalo tganu mskin hina tu keluar dari malaysia.

Anonymous said...

1 lg aku nk bitau bro, rkyat tganu dtg kl jd anjeng maa. kasiannnnn

Anonymous said...

dengan sarawak pun seri..alahai..xkisah lu nk ckp anjing ke ape, mgkn lu frust dgn org ganu or lu pernah kne buli dgn bdk2 ganu so lu betul2 anti la kan..kesian dgn lu

Anonymous said...

puikkk la anjeng tganu!

Malaysian Football Pitch said...

Blog Jelajah Ke Padang Bolasepak di Segenap Seluruh Malaya