Monday, September 19, 2011

Lawan Australia, Rajagobal Gugur Deretan “Anak Emas”


Menjelang aksi persahabatan menentang Australia di Canbera 7 Oktober depan, Jurulatih Skuad Kebangsaan, Datuk K.Rajagobal memanggil seramai 26 pemain untuk melapor diri ke latihan pusat skuad negara bermula 28 September depan.

Joseph, terus dapat kepercayaan
Apa yang ‘MENGEJUTKAN’ - call-up kali ini, tanpa nama-nama pemain kesayangan a.k.a anak emas beliau antaranya Sharbini Allawee Ramli, Ahmad Fakri Saarani, Amirulhadi Zainal, dan Ismail Faruqi Ashaari tatkala Rajagobal cuba membentuk semula pasukan yang tersingkir dari Kelayakan Piala Dunia dengan mencuba gandingan pemain lama dan baru.

Selain Farizal Marlias dan Norhafiz Zamani Misbah, kembali tersenarai dalam pasukan - pemain sayap/penyerang Kedah, Khyril Muhaimin, manakala Joseph Kalang Tie (Terengganu) berpeluang membuktikan  kehebatannya bersama skuad senior selepas mendapat peluang pertama ketika menentang Chelsea (skuad Ong Kim Swee) Julai lalu. 

Antara nama lain yang digugurkan – Rizal Fahmi Rosid, Shakir Shaari, S.Chanturu, Abdul Hadi Yahya, Ashaari Shamsudin dan kapten berpengaruh, Safiq Rahim.

Senarai penuh 26 pemain yang dipanggil menjalani latihan bermula 28 September hingga 4 Oktober :

Norshahrul Idlan Talaha, Khairul Fahmi Che Mat, Farisham Ismail
Kelantan
Amar Rohidan, Baddrol Bakhtiar, Khyril Muhaimeen
Kedah
Farizal Marlias, S.Kunalan, Norhafiz Zamani Misbah
N.Sembilan
Asrarudin Putra Omar
Selangor
Joseph Kalang Tie, Zubir Azmi, Faizal Muhamad
Terengganu
Shahrom Kalam, Norazlan Razali, Yong Kuong Yong
Kuala Lumpur
Shahrizal Saad
Johor FC
G.Gurusamy, Mahali Jasuli, Muslim Ahmad, Fadhli Shas, Wan Zaharulnizam, Izzaq Faris Ramlan, Syahrul Azwari
Harimau Muda
K.Rubben
UKM
Safee Sali
Pelita Jaya

23 comments:

Anonymous said...

Ini baru Rajaglobal!

tetamu said...

dah ok tuh..tp kenapa shakir digugurkan, dia antara def mid yg paling konsisten dalam liga M sekarang...amar rohidan masih lagi kebal..

Anonymous said...

Asarudin kebal

Insan Biasa said...

kelab ukm?

Anonymous said...

Chanturu main baik. Dua2 kaki hidup. Reuben nk bagi main striker? Baru sekali cuba d Universiade, dr defence ke striker. 1 gol, lain2 tk jadi pun.

Entah la, Gopal.

-myi-

Insan Biasa said...

majoriti harimau muda

Anonymous said...

saya lebih tahu pemain saya...

Anonymous said...

baru main 2 3 game penulis dah highlight anak emas..

Anonymous said...

duli dop ehhh...
main friendly je pun...
ikut pndai ye la nk amik saper...
kaloh ke mng...

Anonymous said...

Kenapa Ashaari digugurkan??????Sayang player seperti ini tidak digunakan!!?Coach belum nampak lagi ke kelebihan budak ini sebenarnya,sedangkan coach luar negara lebih nampak bakat Ashaari sebenarnya!!!ASHAARI TIDAK PATUT DIGUGURKAN!!!!!!!?????

Anonymous said...

kalah menang ta pe sbb ini bole di kategorikan pemain percubaan setelah pasukan anak emas gagal..bg la peluang DR buktikan dia masih bole memikul tugas sebagai coach timnas..

Anonymous said...

Aihhhh,Saha aka Ashari tak diberi peluang lagi??!Sabar je lah............(Sad+Disappointed)

John said...

Just one word I want to say "Where Ashaari"???This boy is very talented!Why not give him chance to play?!Since WC start,he never give chance to play!!??Why RG,why???????

drvn said...

saha masuk pn bukan bleh main harap jadi simpanan je pah ceroh wat unjang di rajagopal sapa belumut seat baik tumpu ke negeri je ok ar tu ada 2,3 orang pemain ganu terpilih dalam tu

Anonymous said...

list mabuk

hekk yerr said...

taktikal nape plok nok gune pahni....ikut mung ah selagi ade politik dlm bola sepak mmg jeng. ade org nok jd hero ekpom, ssh lalu ah sbb nok naik name kang. smpai player yg ptt main jd tadok. renung2 kan la.

saxo said...

Nampaknya anak emas rajagopal, amar kekal. x tau apa kelebihan dia manakala shakir, safiq, chanturu, ashari gugur. tp saya anggap ini perkara biasa apabila sesuatu pasukan kebangsaan gagal dlm sesuati misi, coach akan mencuba muka-muka baru, termasuk yg disisihkan selama ini dlm membentuk barisan baru. nampaknya zairo anuar zailani & shahurain sekali lg gagal menambat perhatian rajagopal.

Cuma utk game kali ni, kejutan berlaku apabila rajagopal hanya menyenaraikan seorang je pmain sgor. mungkin ada kaitan gn prestasi hambar sgor dlm memburu 'misi 33'. cuba bersangka baik mungkin rajagopal ada perancangan terhadap izzaq & faizal mohammad .yelah cuma rajagopal je nampak kelebihan 2 pemain yg banyak memanaskan bangku simpanan skuad olimpik ini(sebelum faizal menyertai tganu).

ibun_jogho said...

Hhah sudah.. Barisan simpanan yg digugur.. Shakir, Rizal Fahmi, Chanturu, Ashaari.. Maknanya msh pcayakan pmain yg sama.

Pmain kebal masih lg milik Amar Rohidan..yg gagal mmbantu Kedah dlm Liga Super dan yg masih samar2 dlm Liga PM. Cantiklah King..

Safiq & Amirul rasanya blh main lg.

Budak Mahali Jasuli, Muslim Ahmad, Fadhli Shas msh dberi pluang? Cukup2lah tu. Bg je mrk ni training dgn Kim Swee betul2.

Agak2 King xnak cuba Sharuain (N9) ke? Pmain ni pun ok.

Xpalah King, King kan king..

Karl Kazat said...

rilek sahabat2 sekelian...ini hanya persahabatan..klu anda sebutkn semua player harus dikekalkn, bila lagi nk cuba muka baru....sparuh player lama dikekalkn utk mnjaga taktikal sedia ad supaya player yg bru di serapkan faham taktikal n gaya permainan yg diterapkn oleh coach...

klu habis sume player tukar, ssh player bru nk faham tktikal yg coach bgi, sbb xda guide ats pdg, cume dpt arahan dr luar saje ...

player lama yg disingkirkn mungkin dh dilistkn utk skuad akn dtg, bergantung prestasi semasa n prestasi player bru yg dimasukkn...

xperlu marah2, keluar msuk player dlm skuad ni lumrah utk prlawanan persahabatan....

Anonymous said...

rubben?????...baru main universiade n skor 1 gol da nak amik main?????....dah la malaysia kalah byk game dlm unversiede......gopal nak tunjuk pandai lebih!!!!....piya,manaf mamat,nurul azwan roya,subramaniam yg main cemerlang bila nak panggil ???!!!!!.....BOSANNN !!!!..SUDAH LA GOPAL!!!!

fazellah husain said...

Rasanya Safiq, Amirul dan Ashari tak patut digugurkan..

Amar dan Asra tu dah boleh simpan kot..Tak membantu sangat pun..

Player Olimpik tu biar dgn Kim Siew aje dah la..

and yes, Manaf Mamat patut diberi peluang..

Anonymous said...

keling hok jd jrultih slngor pn keno desak surh letak jwatn.pah ni mtok2 la pmint malaysia pakat desok keling hok jd jrultih mlaysia plak letok jawate.dia jd JURU,player2 dale padng jong LETIH.tu namanye JURULETIH.

malaysia power said...

PANDAI LA KO CKP ANAK EMAS...KO XTAU APA2 JGN CKP PANDAI LA...DIA TARGET PIALA ASIA 2015..DIA FOKUS PEMAIN2 MUDA...DIA ADA REASON XNAK AMBEK PEMAIN TUA YG KO ANAK EMASKAN TU...BENGONG XTAU APA2 KUTUK..KANG MENANG DIORANG JUGAK KORANG PUJI SEKO2...JGN MENGGELABAH LEH X...JGN TULIS ARTIKEL MCM ORG BODOH...KO PEGI LA GANTI DIA..KO NAK SAPE YG MAIN NI?