Sunday, September 25, 2011

Kenapa Kelantan Terdesak Turunkan Apek?


Persoalan pertama yang bermain di fikiran penulis, apabila melihat senarai kesebelasan utama pasukan Kelantan menentang Johor FC pada aksi kelima saingan peringkat kumpulan Piala Malaysia – KE MANA HILANGNYA nama penjaga gol, Shahrizan Ismail, yang secara ‘tiba-tiba’ digantikan Khairul Fahmi Che Mat.

Apek : Bila lah aku boleh berehat..
Rupanya Shahrizan tercicir ke bangku simpanan - ya memang betul Khairul Fahmi a.k.a Apek adalah penjaga gol utama skuad senior dan Olimpik tanah air, beraksi cemerlang ketika menentang Jepun, dia juga penjaga gol nombor satu The Red Warriors, Shahrizan hanyalah pengganti sementara, justeru mungkin ada yang fikir adakah penulis ni bodoh bangang mempersoalkan perkara tersebut. 

Namun, sebelum ada yang beranggapan sedemikian, sila juga pertimbangkan beberapa perkara berikut, dan anda akan nampak rasionalnya perkara ini dibangkitkan.

Apek baru sahaja pulang ke tanah air, 22 September iaitu 2 hari lalu, dan beroleh peluang untuk BEBAS seketika selepas jadual latihan dan pertandingan cukup padat yang pastinya menjejaskan mental dan fizikalnya – dan selama ketiadaan Apek, penjaga gol kedua Kelantan, Shahrizan berjaya menggalas tanggungjawab selaku benteng terakhir dengan berkesan, membuktikan kudratnya masih berbisa, seterusnya memastikan ketiadaan Apek tidak dirasai penyokong Sang Kijang. 

Shahrizan, cemerlang
Shahrizan adalah penjaga gol utama Kelantan sepanjang kempen Piala Malaysia berlangsung, bolos hanya 3 gol dalam 4 perlawanan (1 menentang Johor Fc, 2 ketika tewas kepada Felda). 

Umum mengetahui Shahrizan bukanlah calang-calang penjaga gol – dia bukannya penjaga gol cetek pengalaman, atau dia bukannya penjaga gol yang dipromote dari skuad Piala Presiden, dan lebih penting sepanjang 4 perlawanan yang lalu juga, Shahrizan tidak pula melakukan sebarang kesilapan bodoh, beraksi di bawah par atau mempamer prestasi goyah.  

Justeru adakah wajar Datuk M.Karathu menurunkan Apek serta merta dalam kesebelasan utama, mencicirkan nama Shahrizan, kurang 48 jam Apek pulang dari Jepun – kenapa tidak beri ruang kepada Apek menarik nafas, rileks dan bertenang dulu - rehat satu perlawanan selepas begitu banyak berkorban masa dan tenaga, pastinya sesuatu yang diharapkan Apek, dan ia sudah tentu tidak akan merugikan mana-mana pihak.

Kecualilah jika Kelantan betul-betul terdesak, tiada penjaga gol berwibawa untuk mengawal gawang, sebagai jurulatih berpengalaman luas tindakan Karathu dilihat tidak cukup relevan dalam situasi ini, ditambah pula hakikat Apek terpaksa dikeluarkan kerana kecederaan dan digantikan semula oleh Shahrizan pada perlawanan sebentar tadi - maaf kalau ada yang tidak bersetuju.

Khidmat Shahrizan begitu ditagih Kelantan sepanjang Apek tiada, dialah taruhan, dialah yang menjadi tumpuan media sejak sebelum Piala Malaysia bermula, namun hanya kerana penjaga gol utama kembali ke kem pasukan, dia terus dilupakan. Usah jadi ibarat Kacang Lupakan Kulit.

Seharusnya Shahrizan dikekalkan kerana ini akan menambahkan lagi keyakinannya, malah dia sendiri akan rasa dihargai, ini tidak, main bagus, cemerlang macam mana sekalipun, tetap kena drop bila penjaga gol utama kembali. Malah sekiranya Shahrizan dikekalkan, Apek juga pastinya sedar status selaku pemain bintang dan kapten skuad olimpik bukan jaminan buatnya untuk berada dalam kesebelasan utama. Setuju?

Apapun, kita harapkan Shahrizan mahupun Apek akan terus BERSAING SECARA SIHAT untuk merebut kepercayaan Karathu selepas ini - BEST MAN WIN. 

SS : Tahniah Karathu berjaya membawa Kelantan melepasi halangan pertama dalam misi mempertahankan kejuaraan, dan tahniah juga kepada Perak, Terengganu, Negeri Sembilan, Felda Utd dan T-Team yang turut mengesahkan kemaraan ke suku akhir.

19 comments:

Anonymous said...

Kawe setuju lajok dgn ulasan saudara aiman tu...napok sgt mace mengharapkan apek je..padahal mat chah staedy jah sepanjang apek xdok...wat pertukaran gol xdi pon jadi sia2 jah....datuk kalkatu memey x mikir pjg kalu wat kptsn sejak muloo lagih...

*Abe Ngoh LObey

Fazellah Husain said...

Setuju..!Kesian la tgk Apex tu.Lepas ni nak friendly dgn Australia lagi.Pastu nak sea games lagi..Penat20x

Coolman said...

rugi rasaya jika apek mengalami kecederaan..spttnya FAM kena bekukan pemain Pra Olimpik negara..
supaya persediaan ong kim swee berjalan lancar..

Nik Zulkhairi said...

skali kelih ambo napok karathu nga king gopal tu lebih kure jah pranga..

Anonymous said...

setuju ngan saudara penulis....apek x sepatutnya diturunkan semalam...dan hasilnya...kecederaan dihadapi beliau....sekurang2nya tunggu la suku akhir nanti....emalam...dan hasilnya...kecederaan dihadapi beliau....sekurang2nya tunggu la suku akhir nanti....

Anonymous said...

like 100000000000000x

Anonymous said...

oloh comey la fazellah pom

Anonymous said...

ramai peminat na tengaok apex main kat jcorp smlm..rata2 rindu kat aksi apex..tp mmg kertu ta patut..mcm la apex tu mesin..nmpk sngt apex smlm main ta fokus..sbb keletihan yg amat..

Anonymous said...

Kat luar ngara club marah national duties yg injuredkan pmain diorg kat sini team pulak yg paksa main smpai injured

Anas said...

Dh sume org tau apek the best jd logik la best man win.

Player Olympic lain pun main juga so letak apek bukan isu as prof. player + kelantan bayar gaji.

Mat cah xde perform sgt wlpun x banyak gol tp save coz bek kelantan secure the keeper. Beberapa gol yg ptt bleh save tp masih masuk gol. Cthnya tepis bola dr luar masuk dlm gol. Tumbuk jelah keluar- safety first.

Tp yg problem sgt ni player K'tan yg jg punca APEK cedera. Back pass bahaya 50-50 kalu apek x amik suicide action krg mesti salahkan APEK coz K'tan kalah. Hasilnya APEK injured. Jd biar Dato K rehatkan player tu dan train possesion & pass baik2 b4 bg main. Passing dia kebanyakannya FAIL & susahkan team mate.

adikanas said...

anas:mat cah xde perform sgt?lu baru belajar tgk bola ka kwn?atau baru reti tgk bola..?xyah ulas je la ngn org cm lu ni..

apek main timnas ok la performance.tp main ngn negeri,xbape ok..mcm casillas la..

aku prefer matcah main untuk kelantan.lgpom apek penah ckp mat cah salah sorg sifu dia..sekian.

anas said...

ayah adikanas@mat cah:

Sori komen ni sbb x nk kelantan kalah. X npk ke kel nyawa2 ikan je PM ni.
Yg x rasional ni/ yg pdi sgt tengok bola ni (bangku) bleh trus line up mat cah xde hal.
Simpan je apek. lgpun team lain berebut nk apek lps je ke team lain.
Dok gitu?
p/s: ape timnas2 lu indon ka..

Dunia Baru said...

pulok doh.....

mmg betul mat cah lagi senior dr apek...

mmg tk dinafikan mat cah cermelang jugak la bantu kelantan sepanjang ketiadaan apek...

tu betul la apo yg anas komen...
mat cah tepis bola bahaya mmg mcm tu..dia tepis...bukan tumbuk...

bukan 1 game jek..mmg dh jd kebiasaan dia tepis...so kadang2 tepis bola jatuh dkt.,.ngam2 dpn kaki player yg standby nk wat follow up..tu bahaya..(bukan aku n anas jah ckp...pengulas kt tb pun dh kaji dh benda ni...n ckp benda sama)

apek dia tumbuk bola..so bola leh melantun jauh..sempat la defen cover balik..

tk la kawe kata mat cah ni teruk main..dia hebak gok..tp masih ada kelemahan dia..tu antara sbb dia tak terpilih utk nasional team now..tp jgn lupa, dia masih ada peluang lg...persaingan yg sehat..bagus utk TRW..

tapi apo2 pun kawe tak setuju karathu terus turunkan apek ari tu..patut kasi dia rest n bg mat cah main..

- Kawe pun baru belajar tgk bola...kaki bangku pulok tu...harap kwn2 leh tegur kalu kawe salah tulis nih.Mintok maaf ..slmt ari raya.Sep Kita jange pecoh!!!

budak baru blajar said...

anas:loh demo la lako2..dey minat so kagho gk,oghe oyak pom,xdgr dh..mai indon2 slalu.ish3..budak2 tol la lu der..haha..

"apek ada satu dia tepis bola sikit2 je,n jatuh btl2 dpn player jepun,n satu rembatan ke arah gol,tp nasib baik ada 2 org defence dpn gol..dptla save kt situ.."

tumbuk & save ka cmtu kawan?ish3..cobaan..mambang..bla..bla...

ni salah satu 'adegan' dlm game lawan jepun hr tu la..kalau semua perasan la..

btw,nk oyak serbasikit la ni..matcah ngn apek bg kawe samo hebat jah.kalu reti tgk,bola so samo so,dua2 ni mmg susah gu lawe nk lps..apek terpilih sbb dio mungkin tinggi inci sikit (ado kawe bc mulo dale majalah ko satkoba gapo,xigt).kalu sbb gol lps mudoh,(cth lawe felda minggu lps saloh matcah)..adakah adik kakok igt lagi sapo keper lps 4 butir mudoh2 jah lawe perak awal thn ni..?

so,pk2 la..

hoho...

tp kawe meme minat apek a.k.a dahlia teck.haha,,tp juz bila dia main ngn malaysia la..

pelawat said...

yak bokte...!!

salam belako..rilek2 blako..

kawe sbnr menyokong jgk gapo wat anas tulis...kawe pn mmg x sabar nk tgk apek main ngn kelantan..w'pun matcah perform ok..tp jgn lupa dia sedikit leka semasa tewas ngn felda..kalu kita perhatikan kedua-dua gol menunjukkan dia sedikit lalai + main dlm padang licin...

cuma pendpat aiman mmg btul kena rest dlu apek..sbb dia baru je balik dari team olimpik.lagipun matcah pn exp goalkeeper..lainla kalu tingal judtana eh put sore..baru la bleh consider wi apek main...molek gak kena la bg dia rest..dia pn nk rehat jgk..recover smula tenaga dia (x cayo acu tera tnya apek) hehe..

kelantan dh layak utk next round..maka dato k buleh la nk plan baik2 utk 1st game QF...bleh rehatkan player utama yg ada risiko digantung sbb dh kutip kad yellow...

bereh blako..samah dari kawe...

anas said...

Bagus sgtla prangai org yg sama ni: adikanas / budak baru blajar sori cakap dh lah komen xde nilai + doh bodo xleh diaja.

OKla wa malas nk share experience bola lg bue maso jah. Apek buleh ke mana2- Sel, Trg dll.

anasbodo said...

sapo bodo ni nas?demo ko?kalu demo,meme yolo la.baso bodo ketok.kelate nyawa2 ike,sbb keper ko?bodo la mu ni.saloh ko keper la plok baso bengom nis..gini la kalu deynyo bodo xle ajar,cerdik xle tupe.

sekian..

Anonymous said...

Bobo la budak baru blajar kecek koksir. Mung ni wat malu oghe kale jah oghe lua tengok.

Anonymous said...

3 biji lps..?sapo eh hk jago gol smale..?mano fan kipas susa mati apex eh..hoh.ambik mung..wakaka