Wednesday, March 30, 2011

Sekilas Kelayakan Euro 2012 : Oranje Berpesta, Juara Dunia Bergaya


Awal pagi tadi, berlangsung lagi beberapa perlawanan Kelayakan Euro 2012, dengan yang menjadi tumpuan, pesta gol di Armsterdam tatkala dua gol lewat Dirk Kuyt membantu Belanda mencatat kemenangan dramatik 5-3 ke atas Hungary, sekaligus mengekalkan rekod sempurna tanpa tewas dalam Kumpulan E.

Skuad Oranje sebelum itu ketinggalan selepas jaringan Zoltan Gera dan Gergely Rudolph memadam kelebihan awal ciptaan Robin Van Persie. Aksi berbalas jaringan menyaksikan Wesley Sneijder dan Ruud Van Nisterooy kembali meletakkan Belanda mendahului 3-2, sebelum Gera sekali lagi menyamakan kedudukan 3-3. 

Dua gol Kuyt di penghujung permainan memberikan 3 mata buat Oranje, sekaligus memberi kelebihan 9 mata ke atas pasukan tangga kedua, Sweden yang menewaskan Moldova 2-1, hasil jaringan Mikael Lustig dan Sebastian Larsson.

Sepanyol pula, menang 3-1 ke atas Lithuania hasil jaringan Xavi, gol sendiri Tadas Kijankas dan Juan Mata tujuh minit sebelum tamat permainan, manakala Republik Czech bangkit daripada kekalahan kepada Sepanyol minggu lalu untuk menewaskan Liechtenstein 2-0.

Keputusan lain :
Turki                  2-0          Austria
Belgium              4-1          Azerbaijan
Estonia               1-1          Serbia
Slovenia             0-0          Ireland Utara
Romania             3-1          Luxembourg
Israel                  1-0          Georgia

No comments: