Friday, June 21, 2013

Affandi bukan pergi melancong !!

Selepas wujud dakwaan yang mengatakan ada pegawai FAM membawa keluarga bersama ke Slovakia, di mana pasukan Harimau Muda A berlatih di situ, FAM tampil dengan kenyataan akhbar untuk menjernihkan keadaan dan menjelaskan situasi sebenar. 

Pegawai yang dimaksudkan adalah Naib Presiden FAM, Dato' Affandi Hamzah yang dikatakan telah membawa keluarganya atas tanggungan sendiri. Selebihnya, boleh baca kenyataan FAM ini : 

Kenyataan Akhbar FAM : 

FAM ingin menjelaskan bahawa Pengurus Pasukan Harimau Muda “A” YH Dato’ Afandi Hamzah telah berlepas ke Slovakia pada 16 Jun 2013  untuk memantau latihan dan perkembangan pasukan yang di bawah tanggungjawab beliau itu.  Sesungguhnya beliau sepatutnya berada bersama Pasukan sepenuh masa.  Namun, disebabkan tugas harian beliau maka beliau tidak dapat berbuat demikian.
Pemergian beliau adalah di bawah bidang tugas beliau dimana beliau dikehendaki melaporkan perkembangan terkini Pasukan kepada Exco FAM yang akan bersidang pada 17 Julai 2013.
Kunjungan ini amat penting bagi memantau persiapan Pasukan menghadapi Sukan SEA 2013 di Myanmar dimana FAM telah meletakkan sasaran untuk mempertahankan pingat emas yang dimenangi pada temasya Sukan SEA lalu.
Di dalam surat pemakluman sebelum berlepas, YH Dato’ Afandi memberitahu bahawa beliau akan membawa keluarganya bersama ke Slovakia, atas tanggungan beliau sendiri.
Sehubungan dengan itu, FAM berharap kenyataan ini dapat menangkis segala tomahan serta fitnah terhadap pegawai-pegawai di FAM yang dituduh berulang-alik ke Slovakia.  YH Dato’ Afandi merupakan pegawai FAM yang pertama melawat Pasukan sejak berada di Slovakia pada bulan Mac 2013.
Selain dari itu, FAM ingin menyatakan dengan tegas bahawa FAM tidak pernah menaja mana-mana keluarga pegawai FAM samada ke luar negara ataupun dalam negara.

P/S : Tidak seperti dahulu, FAM kini kerap tampil dengan kenyataan media untuk memperbetul keadaan serta mengelak berlakunya salah faham tentang badan induk itu, tetapi adalah bagus juga sekiranya mereka turut menjawab atau menghantar kenyataan media berhubung isu RM30 juta duit tajaan yang dibangkitkan Tan Sri Annuar Musa dan Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin. 

No comments: